În perioada următoare, selectarea furnizorului adecvat de ERP va fi extrem de importantă, astfel încât procesul să poată decurge cât mai ușor și fără complicații posibile. Este de imaginat că un furnizor de servicii care a intrat pe piață relativ recent să poată lucra la prețuri scăzute, dar îi lipsește genul de experiență care să poată fi folosit pentru a evita capcanele.
Acest lucru se datorează faptului că pe piața din vest, pe baza cifrelor din 2020, 47% din implementările ERP au fost finalizate cu unele întârzieri, chiar dacă durata medie a proiectului a fost de aproximativ 17 săptămâni în această perioadă.
Este o statistică destul de șocantă că jumătate din implementări eșuează din prima încercare. Aceasta se poate explica prin fenomenul menționat mai sus, și anume că decidentul unei companii care își dorește un ERP ia o decizie doar pe baza prețului și poate să încredințeze proiectul unei companii care, în lipsa unei experiențe de zeci de ani, nu cunoaște obstacolele sau factorii dificili și crede că ceea ce funcționează pe hârtie va funcționa și în realitate. Orice companie care dorește să își îmbunătățească cifrele cu ajutorul unui ERP trebuie să fie conștientă că ceea ce economisește la expertiză și experiență, va plăti de multe ori mai mult în timpul implementării.
În ciuda acestor aspecte, este important să avem în vedere scopul: implementarea unui sistem ERP reprezintă un avantaj pentru orice companie care înainte se baza doar pe caiete cu carouri, fișiere Excel sau sisteme izolate, ceea ce în engleză este denumit “game-changer”. Conform unui studiu realizat de Panorama Consulting Group în 2020, 93% dintre implementările de ERP finalizate, livrate și puse în funcțiune au fost evaluate ca fiind de succes de către clienți, iar în conformitate cu statistici anterioare, investiția se poate amortiza în doar doi ani. De asemenea, respondenții au indicat reducerea costurilor (46%), îmbunătățirea măsurătorilor (46%) și gestionarea mai eficientă a afacerilor (40%) ca fiind cele mai importante obiective de afaceri atinse prin intermediul ERP-ului.
Deci, introducerea unui ERP reprezintă o îmbunătățire în toate aspectele și există o șansă bună ca și afacerea dumneavoastră să beneficieze de acestea, însă trebuie să alegeți cu atenție partenerul de afaceri: cu siguranță nu doriți să faceți parte din acele 50% unde, după o implementarea unui sistem ERP eșuată, abia a doua oară ați reușit să alegeți un sistem adecvat, care să satisfacă toate nevoile și să fie bine susținut.
Iată 3 aspecte pe care trebuie să le verificați înainte de a decide asupra unui furnizor de ERP:
1. Este important să aveți în vedere experiența din domeniul respectiv.
Nimeni nu dorește să fie o companie de încercare, și nici noi nu dorim asta. Prin urmare, merită să alegeți un furnizor de ERP care are în spatele său implementări de referință verificabile, în ordinea zecilor sau a sutelor.
2. Baza dezvoltatorilor
Este important să aveți în vedere contextul de dezvoltator, atât din punct de vedere al numărului de angajați, cât și al nivelului lor de experiență. Nu susținem că companiile cu număr mic de angajați nu pot avea un ERP bun, însă este un fapt că un număr mic de implementatori de ERP va reprezenta resurse limitate atunci când trebuie să răspundă la nevoile unice ale companiei dvs.
3. Recunoașterea profesională
În afară de referințe, merită să verificați dacă furnizorul de ERP selectat are recunoașteri profesionale, inclusiv recunoașteri profesionale naționale sau internaționale. Recunoașterea acordată de o organizație profesională prestigioasă este o dovadă a rezultatelor obținute.
“Este potrivit pentru mine sistemul Dyntell ERP?”
Referințe, funcții și povești interesante te așteaptă pe pagina următoare, unde poți afla totul despre sistemul Dyntell ERP de gestionare a afacerilor!