Nu îţi cumpăra încă robot!- Revoluţia industrială 4.0 e aici!

Ce este revoluţia 4.0? Imaginează-ţi o maşină care se conduce singură, dar care pe lângă faptul că te transportă, îţi face și cumpărăturile şi îţi rezolvă problemele cotidiene. Acum imaginează-ţi o fabrică care se conduce singură: ia deciziile operaţionale necesare, supraveghează muncitorii, maşinile folosite în procesul de fabricaţie, iar la sfârşit îţi furnizează toate informaţiile necesare pentru luarea de hotărâri strategice.

Industria 4.0 poate produce profit pe 3 segmente diferite în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.

Colectarea automatizată a datelor: unul din punctele slabe ale programului de gestiune este faptul că nu toate datele sunt introduse sau datele sunt incomplete.

Scutirea muncii umane: probabil nu toţi angajaţii fac ce trebuie sau în felul şi modul în care ar trebui făcute lucrurile.

Asigurarea controlului şi a informaţiilor corecte: din miliardele de date adunate este dificil să se extragă doar datele şi informaţiile care duc la creşterea profitabilităţii.

Chiar dacă revoluţia industrială 4.0 este o temă de actualitate în ţara noastră, totuşi majoritatea persoanelor aflate în poziţii de conducere o asimilează cu robotizarea. Tocmai datorită acestui motiv de cele mai multe ori, exclud orice tip de implementare legată de industria 4.0, pentru că ei consideră că aceasta este profitabilă şi necesară doar în cazul multinaţionalelor. Pe lângă faptul că aceasta este o concepție eronată, nu este nici luată în considerare, chiar dacă acesta ar putea fi acel element esenţial care poate mări rata profitabilităţii în cazul intreprinderilor mici şi mijlocii. În ţara noastră multinaţionalele care activează în domeniul fabricaţiei, de obicei, au o profitabilitate peste media europeană, statistic însă acest indicator este micşorat de companiile mici şi mijlocii.

Din grafic reiese faptul că în ţara noastră, de la criza din 2008 profitabilitatea companiilor din industria de fabricare a crescut foarte puțin, iar în cazul companiilor mici şi mijlocii, aproape deloc. Putem observa faptul că în Europa Centrală şi de Est încă din anii 2000, companiile au reuşit să se menţină pe un trend ascendent, acest trend menţinându-se şi în prezent în Slovacia, Polonia şi celelalte ţări din centrul Europei.

Se pune întrebarea la noi oare de ce nu? Putem să dăm vina pe guvern, pe aşezarea geografică sau pe caracterul oamenilor de la noi, doar că situaţia este una destul de clară. Companiile aflate la vest de noi iau decizii întotdeauna în numele eficientizării, pe când la noi, de foarte multe ori aplicăm pentru o finanţare pentru o maşină doar pentru că există fonduri și posibilităţi, mai apoi această maşină este aşezată în colţul unui depozit şi acolo se prăfuieşte.

Un lucru probabil şi mai la obiect pe lângă mărirea capacităţii de producţie este profitul generat. În cazul celui din urmă poate fi de impact implementarea industriei 4.0 în cazul intreprinderilor mici şi mijlocii. În cazul fabricilor, nu doar roboţii pot duce la rezultate mult peste capacităţile de lucru ale unei persoane.

Conform Rafaela Lindberg de la publicaţia Bloomberg, nu există o corelaţie directă între mărirea productivităţii şi numărul de roboţi. Acum 20 de ani în SUA productivitatea era mai mare chiar dacă acum numărul roboţilor este de 7 ori mai mare.

În concluzie, acest 4.0 înseamnă analiza propriilor date, care te ajută să îţi măreşti productivitatea. Astfel, nici angajaţii, nici maşinile nu pot garanta o eficienţă maximă, iar în sistemul de gestiune se află toate datele care, cu ajutorul instrumentului potrivit pot fi extrase pentru a sprijini dezvoltarea şi creşterea profitabilităţii.

Industria 4.0 înseamnă în primul rând implementarea de sisteme de business inteligence. Din ce este compus un astfel de sistem BI (business inteligence) şi cum ajută la creşterea productivităţii?Elementele acestuia pot fi împărțite în 4 mari categorii:

Strângerea de date: în sistemele de gestiune adunăm continuu tot felul de date, în principal date financiare, referitoare la producţie, despre activitatea fabricii, iar toate acestea pot fi concentrate, adunate într-un singur sistem.

Analiza datelor: această analiză este una complexă şi detaliată, iar deciziile luate au la bază rapoarte complexe. Pentru ca persoanele aflate la conducerea unei organizaţii să poată reacţiona în timp util la schimbările bruşte, trebuie să vadă toate datele în timp real, şi acestea să arate exact numerele şi procentele care nu sunt în concordanţă cu planul.

Optimizare şi finisare: setăm acei parametri ai căror limite, dacă sunt depăşite BI-ul va trimite imediat o notificare sau avertizare către persoana desemnată. BI-ul cu acest instrument pune controlul deplin în mâna unei persoane aflate la conducere.

Prognoză: predând şi învăţând arhitectura datelor, algoritmii de învăţare asistată, putem prezice cantitatea comenzilor viitoare, schimbările în preţul de achiziţie al materiei prime sau putem să avem şi o previziune asupra fluctuaţiilor în cursul de schimb al valutelor.

Datorită sistemului de gestiune avem acces la date în timp real, indiferent de tipul acestora. Cu ajutorul BI-ului putem să generăm imediat informaţiile esenţiale care vor sta la baza deciziilor noastre.

Îţi este cunoscută situaţia când un angajat pleacă pentru un salariu mai bun şi se angajează la o multinaţională? Nivelul salarial acordat de către multinaţionale nu ți-l poţi permite, pentru că pur şi simplu angajaţii tăi nu produc destul de mult. Dacă ne referim strict la procente atunci putem să observăm că nici multinaţionalele nu dispun de un procent mai ridicat de bani, însă angajaţii de aici muncesc sub spravegherea şi în limitele impuse de un protocol strict, astfel angajatul este obligat să fie eficient. În cazul tău însă, îţi lipsesc instrumentele necesare pentru impunerea controlului.

Senzorii în procesul de fabricare

Pentru a creşte nivelul de stisfacţie al clienţilor este necesară respectarea termenelor limită, însă datorită lipsei forţei de muncă de foarte multe ori acestea nu poate fi menținute. Uneori trebuie să aşteptăm mai mult pentru materia primă, alteori nu avem destui oameni pentru o anumită muncă, sau maşinile cu care lucrăm se defectează, sau mentenanţa acestora durează mai mult decât am estimat. O soluţie poate fi dotarea maşinilor cu senzori, datele măsurate de aceştia şi corelarea cu datele din ERP pot duce la un proces de fabricare mult mai eficient. Putem deduce, printre altele, cauza care a dus la producerea unui rebut, sau putem să aflăm diverse informații în timp real asupra stării maşinii, temperatura, viteza acesteia. Putem monitoriza cu ajutorul senzorilor de vibraţii maşinile de tăiere cu laser, corelând datele obţinute de la senzori cu datele existente în ERP, putem să intervenim din timp cunoscând cu exactitate detaliile şi motivul.

Sistemul de business inteligence poate face corelarea datelor de la senzori cu cele ale sistemului de gestiune în timp real, și poate începe să ne trimită notificări încă dinaintea generării unui rebut, dacă recunoaște un trend care poate duce la un astfel de rezultat. Cu costuri relativ mici putem deja să construim sisteme dotate cu senzori care pot să trimită date şi de la diferite maşini şi pot măsura şi date fizice, având posibilităţi aproape nelimitate. Acest sistem de inteligenţă măsoară, stochează date şi timite notificări, alerte pentru persoanele competente.

Posibilităţile de aplicare a unui sistem de inteligenţă în producţie

Care sunt acele domenii în care putem să mărim productivitatea cu ajutorul datelor transmise de senzori?

Mentenanţa predictivă

Nu ne poate fi indiferent care este momentul în care observăm o greşeală sau o disfuncţie. Dacă ceva nu este în regulă şi nu ne dăm seama, acest lucru ne poate costa foarte mult. Nu este acelaşi lucru dacă trebuie să schimbăm o piesă de 300 de euro sau una de 3000 sau dacă avem de aşteptat după aceasta 2-3 săptămâni, iar în acest interval nu se va putea lucra.

Automatizarea consumului de materie primă şi a recepţiei produsului finit

Pentru majoritatea firmelor din ziua de azi este de neconceput să nu aibă un sistem ERP. Pentru a reuşi să-l implementăm corect în cazul producţiei trebuie să ţinem evidenţa exactă a materiei prime trimise către o maşină, apoi semifabricatul ridicat, apoi produsul finit şi toate acestea introduse în sistemul de gestiune. Introducerea manulă a datelor presupune un timp și un efort foarte mari, iar pe lângă acestea mai trebuie să luăm în calcul şi erorile umane. Aceste introduceri de date pot fi automatizate cu ajutorul unui sistem de business inteligence.

Reducerea numărului de rebuturi şi stabilirea cauzei care a dus la producerea acestora

Cu ajutorul corelării datelor din diferite surse, sistemul deja poate să indice principalele cauze ale rebuturilor. Cu ajutorul unui proces de învăţare, monitorizează şi colectează toate aceste date.

Proces de fabricare adaptiv

În acest punct industria 4.0 ajunge să îşi arate cu adevărat utilitatea. Sistemul de business inteligence face legătura între diferite maşini folosite în procesul de fabricare, astfel acest proces poate fi restructurat într-un mod dinamic.

Gestionarea utilizării maşinilor de persoane autorizate

Se poate limita accesul la o anumită maşină astfel încât doar anumiţi angajaţi să poată porni aceste maşini. Mai departe sistemul înregistrează şi stochează datele referitoare la cine, când şi în ce mod a utilizat maşina respectivă. La fel, suprasolicitarea, erorile pot fi legate de o persoană.

Mărirea productivităţii angajaţilor

De fiecare dată când putem să transmitem datele potrivite pentru un anumit grup, putem să creştem eficienţa chiar cu 15-20%. Putem să oferim răspunsuri la întrebări precum:

  • cu ce materie primă trebuie să lucrăm şi în care dintre depozite se află
  • cât timp mai avem pentru finalizarea procesului de fabricare în cazul unei comenzi specifice
  • în cazul fabricării în serie: din câte bucăţi, câte au fost deja finalizate şi câte urmează, conform planului stabilit

Pe lângă toate acestea putem să vedem şi ce activităţi au avut angajaţii.

"La noi totul este în regulă"

Din nou, cu ce mă ajută pe mine un program? Dispunem de tehnologie de ultimă oră şi avem cei mai buni oameni din domeniu, pe lângă acestea mai avem şi o experienţă de peste 20 de ani. Da, evident, recunoaştem că mai există şi probleme, clienţii mai fac reclamaţii, am mai pierdut şi câteva proiecte, şi totuşi noi mergem înainte şi chiar suntem pe profit. Aşa a fost dintotdeauna, nu avem noi nevoie de programe, softuri. Avem, desigur şi un sistem de gestiune, mai există probleme şi cu acesta, dar am investit timp şi bani încât mă ia cu durere de cap doar dacă mă gândesc la acesta – acestea sunt gândurile unei persoane aflate la conducerea unei organizaţii. Însă diferenţa dintre companii se adânceşte de la an la an, deoarece acestea încep să facă investiţii tot mai mari în sisteme IT şi sisteme necesare pentru sprijinirea eficientizării activităţilor desfăşurate de aceste companii. Este nevoie de o schimbare de percepţie pentru a reuşi să se ţină pasul cu celelalte firme.Este indubitabil faptul că în ţara noastră există specialişti de excepţie, tehnologii noi, însă acest lucru nu va fi de ajuns pentru anii ce urmează. În prezent întrebarea este câți bani în plus ne-ar aduce un software, în 2-3 ani existenţa unui software capabil poate fi condiţia pentru existenţa noastră pe piaţă.

Digitalizare în fiecare segment

IT- ul astăzi nu înseamnă doar reţele, calculatoare şi administratori de reţea care ne salvează de viruşi. La fel cum viaţa noastră personală este împânzită de IT, la fel se întâmplă şi cu o societate comercială.

Transmitem diverse date către instituţiile statului, generăm facturi şi alte documente în format electronic, semnăm electronic şi lista ar putea continua aproape până la infinit.

Foarte multe firme mici pot să devină partenerii de încredere ai unei multinaţionale doar cu condiţia să asigure conectivitate cu propriul sistem de gestiune sau clienţii mai mari îşi urmăresc comenzile exclusiv în online.

Privim cu mirare copii de 4-5 ani care, deşi încă nu au învăţat să citească folosesc cu încredere telefoane, calculatoare şi alte sisteme IT. Trebuie să conştientizăm şi faptul că noua generaţie care păşeşte acum pe piaţa muncii este deja una familiarizată cu tehnologia, nu are studii de specialitate în domeniul informaticii şi totuşi se descurcă de minune cu orice program nou. Iar dacă aceştia vor ajunge în poziţii de conducere în câţiva ani vor folosi sistemele de gestiune cu uşurinţa cu care se joacă acum pe diverse jocuri. Trebuie să admitem şi faptul că foarte multe companii au sisteme de gestiune foarte bune însă acestea nu sunt exploatate la capacitatea lor maximă. Aceste sisteme sunt utilizate la un nivel mai aproape de minim, pentru că nimeni nu i-a învăţat pe cei aflaţi la conducere cum trebuie să folosească în mod eficient un sistem ERP. Chiar dacă majoritatea sunt conştienţi de faptul că au nevoie de soluţii şi instrumente digitale, nu cunosc posibilităţile acestora şi nu iau în calcul avantajele unui astfel de sistem care poate este folosit la maximum de către concurenţă. Astfel se autodescalifică din acest concurs, încet dispărând de pe piaţă. Noua generaţie de antreprenori şi persoane care ajung în poziţii de conducere vor reforma întreaga industrie şi în această reformă programele, soluţiile IT vor avea o pondere însemnată, acestea cunoscând un avans tehnologic nemaiîntâlnit până acum.

SOLICITARE PREZENTARE

Colegii noștri au plăcerea de a vă prezenta sistemul nostru, pentru ca D-voastră să puteți aprofunda soluțiile noastre. Puteți selecta între consultația telefonică, conectarea la calculator sau consultația personală.

Alte știri