Industria 4.0 înseamnă în primul rând implementarea de sisteme de business inteligence. Din ce este compus un astfel de sistem BI (business inteligence) şi cum ajută la creşterea productivităţii?Elementele acestuia pot fi împărțite în 4 mari categorii:
Strângerea de date: în sistemele de gestiune adunăm continuu tot felul de date, în principal date financiare, referitoare la producţie, despre activitatea fabricii, iar toate acestea pot fi concentrate, adunate într-un singur sistem.
Analiza datelor: această analiză este una complexă şi detaliată, iar deciziile luate au la bază rapoarte complexe. Pentru ca persoanele aflate la conducerea unei organizaţii să poată reacţiona în timp util la schimbările bruşte, trebuie să vadă toate datele în timp real, şi acestea să arate exact numerele şi procentele care nu sunt în concordanţă cu planul.
Optimizare şi finisare: setăm acei parametri ai căror limite, dacă sunt depăşite BI-ul va trimite imediat o notificare sau avertizare către persoana desemnată. BI-ul cu acest instrument pune controlul deplin în mâna unei persoane aflate la conducere.
Prognoză: predând şi învăţând arhitectura datelor, algoritmii de învăţare asistată, putem prezice cantitatea comenzilor viitoare, schimbările în preţul de achiziţie al materiei prime sau putem să avem şi o previziune asupra fluctuaţiilor în cursul de schimb al valutelor.
Datorită sistemului de gestiune avem acces la date în timp real, indiferent de tipul acestora. Cu ajutorul BI-ului putem să generăm imediat informaţiile esenţiale care vor sta la baza deciziilor noastre.
Îţi este cunoscută situaţia când un angajat pleacă pentru un salariu mai bun şi se angajează la o multinaţională? Nivelul salarial acordat de către multinaţionale nu ți-l poţi permite, pentru că pur şi simplu angajaţii tăi nu produc destul de mult. Dacă ne referim strict la procente atunci putem să observăm că nici multinaţionalele nu dispun de un procent mai ridicat de bani, însă angajaţii de aici muncesc sub spravegherea şi în limitele impuse de un protocol strict, astfel angajatul este obligat să fie eficient. În cazul tău însă, îţi lipsesc instrumentele necesare pentru impunerea controlului.
Senzorii în procesul de fabricare
Pentru a creşte nivelul de stisfacţie al clienţilor este necesară respectarea termenelor limită, însă datorită lipsei forţei de muncă de foarte multe ori acestea nu poate fi menținute. Uneori trebuie să aşteptăm mai mult pentru materia primă, alteori nu avem destui oameni pentru o anumită muncă, sau maşinile cu care lucrăm se defectează, sau mentenanţa acestora durează mai mult decât am estimat. O soluţie poate fi dotarea maşinilor cu senzori, datele măsurate de aceştia şi corelarea cu datele din ERP pot duce la un proces de fabricare mult mai eficient. Putem deduce, printre altele, cauza care a dus la producerea unui rebut, sau putem să aflăm diverse informații în timp real asupra stării maşinii, temperatura, viteza acesteia. Putem monitoriza cu ajutorul senzorilor de vibraţii maşinile de tăiere cu laser, corelând datele obţinute de la senzori cu datele existente în ERP, putem să intervenim din timp cunoscând cu exactitate detaliile şi motivul.
Sistemul de business inteligence poate face corelarea datelor de la senzori cu cele ale sistemului de gestiune în timp real, și poate începe să ne trimită notificări încă dinaintea generării unui rebut, dacă recunoaște un trend care poate duce la un astfel de rezultat. Cu costuri relativ mici putem deja să construim sisteme dotate cu senzori care pot să trimită date şi de la diferite maşini şi pot măsura şi date fizice, având posibilităţi aproape nelimitate. Acest sistem de inteligenţă măsoară, stochează date şi timite notificări, alerte pentru persoanele competente.
Posibilităţile de aplicare a unui sistem de inteligenţă în producţie
Care sunt acele domenii în care putem să mărim productivitatea cu ajutorul datelor transmise de senzori?
Mentenanţa predictivă
Nu ne poate fi indiferent care este momentul în care observăm o greşeală sau o disfuncţie. Dacă ceva nu este în regulă şi nu ne dăm seama, acest lucru ne poate costa foarte mult. Nu este acelaşi lucru dacă trebuie să schimbăm o piesă de 300 de euro sau una de 3000 sau dacă avem de aşteptat după aceasta 2-3 săptămâni, iar în acest interval nu se va putea lucra.
Automatizarea consumului de materie primă şi a recepţiei produsului finit
Pentru majoritatea firmelor din ziua de azi este de neconceput să nu aibă un sistem ERP. Pentru a reuşi să-l implementăm corect în cazul producţiei trebuie să ţinem evidenţa exactă a materiei prime trimise către o maşină, apoi semifabricatul ridicat, apoi produsul finit şi toate acestea introduse în sistemul de gestiune. Introducerea manulă a datelor presupune un timp și un efort foarte mari, iar pe lângă acestea mai trebuie să luăm în calcul şi erorile umane. Aceste introduceri de date pot fi automatizate cu ajutorul unui sistem de business inteligence.
Reducerea numărului de rebuturi şi stabilirea cauzei care a dus la producerea acestora
Cu ajutorul corelării datelor din diferite surse, sistemul deja poate să indice principalele cauze ale rebuturilor. Cu ajutorul unui proces de învăţare, monitorizează şi colectează toate aceste date.
Proces de fabricare adaptiv
În acest punct industria 4.0 ajunge să îşi arate cu adevărat utilitatea. Sistemul de business inteligence face legătura între diferite maşini folosite în procesul de fabricare, astfel acest proces poate fi restructurat într-un mod dinamic.
Gestionarea utilizării maşinilor de persoane autorizate
Se poate limita accesul la o anumită maşină astfel încât doar anumiţi angajaţi să poată porni aceste maşini. Mai departe sistemul înregistrează şi stochează datele referitoare la cine, când şi în ce mod a utilizat maşina respectivă. La fel, suprasolicitarea, erorile pot fi legate de o persoană.
Mărirea productivităţii angajaţilor
De fiecare dată când putem să transmitem datele potrivite pentru un anumit grup, putem să creştem eficienţa chiar cu 15-20%. Putem să oferim răspunsuri la întrebări precum:
- cu ce materie primă trebuie să lucrăm şi în care dintre depozite se află
- cât timp mai avem pentru finalizarea procesului de fabricare în cazul unei comenzi specifice
- în cazul fabricării în serie: din câte bucăţi, câte au fost deja finalizate şi câte urmează, conform planului stabilit
Pe lângă toate acestea putem să vedem şi ce activităţi au avut angajaţii.